Uuden harrastuksen aloittaminen on aina jännittävää. Ratsastuksessa lisäjännitystä tuo se, että siinä tehdään töitä hevosen kanssa, joka on iso eläin ja toisinaan hieman arvaamaton. Kun osallistuu ammattitaitoisen ohjaajan ratsastustunnille, jännittäminen on kuitenkin turhaa. Hyvä ohjaaja tuntee hevoset ja osaa valita niistä sellaiset, jotka soveltuvat myös kokemattomille ratsastajille. Lisäksi ohjaajalta saa hyviä vinkkejä turvallisuuteen liittyen, joten peloissaan tunnille ei tarvitse mennä.

Syö ja lepää ennen tuntia

Väsyneenä tai nälkäisenä ajatus ei kulje samalla tavalla ja erityisesti ensimmäisillä tunneilla on tärkeä kuunnella ja keskittyä annettuihin ohjeisiin. Jos matka tallille on pitkä, kannattaa matkalla syödä kevyesti, vaikka eväsleipä tai hedelmiä, jotta tunnilla jaksaa tehdä ja kuunnella. Täyteen ei itseään kannata kuitenkaan ahtaa, sillä ratsastus on fyysistä hommaa. Tallit ovat yleensä melko puhtaita paikkoja, mutta jos on todella hajuherkkä, saattaa myös huonovointisuus iskeä.

Pukeudu oikein

Usein ratsastuskoulut antavat sivuillaan tai tunnille ilmoittautuessa ohjeita tuntia varten pukeutumiseen ja niitä kannattaakin kysellä, jos ohjaajalla on erityisiä suosituksia. Ensimmäiselle tunnille ei tarvitse vielä ratsastusvaatteita ostaa, eikä kukaan tällaista vaadikaan. Kengissä on hyvä olla pientä kantaa, niiden täytyy olla tukevat ja niiden tulee kestää likaantumista. Esimerkiksi vaelluskengät tai kumisaappaat ovat yleensä täysin hyvät. Jos ulkona on kylmä, kannattaa pukeutua sen mukaan. Kumisaappaiden alle kannattaa sään vaatiessa harkita villasukkia, sillä varpaat jäätyvät melko helposti.

Hanskat voivat olla lähes minkälaiset tahansa, kunhan ne ovat lämpimät ja niissä on mahdollista liikutella sormia. Lapaset eivät siis ole suositeltavat. Ohut pipo tai kypärän alle tuleva kypärämyssy kannattaa ottaa mukaan. Kypärän saa ensimmäisillä kerroilla tallilta lainaksi. Vaatteiksi soveltuvat lähes mitkä tahansa ulkoliikuntaan soveltuvat vaatteet, jotka joustavat jonkin verran, mutta kestävät kuitenkin kuormitusta ja likaa. Liikaa naruja niissä ei kannata olla, että ne eivät jää jumiin mihinkään hevosen varusteisiin.

Uskalla kysyä, jos olet epävarma

Alkeistunteja järjestetään siksi, että niillä opetellaan lajin alkeita. Siksi on todella tärkeää, että kysyt jos olet epävarma mistä tahansa asiasta. Monet ohjaajat ovat tehneet työtä niin pitkään, että heille yksinkertainen asia saattaa unohtua ja siksi kysyminen kannattaa aina.