Ratsastus on harrastus, jossa kehitystä tapahtuu niin henkisesti kuin fyysisestikin. Itsevarmuuden kasvaessa, myös kyky ohjata hevosta sekä kommunikaatio hevosen kanssa paranee. Samoin fyysisen kunnon parantuessa jaksaa istua paremmin satulassa ja ratsastaa pidempiä matkoja ilman paikkojen kipeytymistä. Myös esteiden ylitys ja kouluratsastus vaatii hyvää kuntoa ja erityisesti keskivartalon hallintaa, joka kehittyy kyllä harrastuksen myötä. Muutamalla vinkillä pääsee hyvin alkuun saavuttaakseen parempia tuloksia ratsastuksessa.
Muista kuntoilla ja venytellä
Ratsastus ei ole pelkkää hevosen selässä istumista. Siinä erityisesti selkä ja pakarat ovat kovilla. Osalla jännittyy myös niska ja hartiat, varsinkin jos kyseessä on uusi, hermostuttava harjoitus tai uusi hevonen. Tämän vuoksi on tärkeä muistaa venytellä ja lämmitellä kevyesti ennen tuntia. Mitään hurjaa treeniä ei tarvitse tehdä, mutta erilaisten kramppien ja kipujen välttämiseksi on hyvä varmistaa, että veri kiertää lihaksissa kunnolla ennen hevosen selkään hyppäämistä.
Ratsastaessa tulee staattista kuormitusta jonkin verran selkään ja reisiin, joten erityisesti näihin alueisiin kannattaa kiinnittää huomiota. Ratsastajille suositeltavia lajeja ovatkin esimerkiksi palauttava jooga, joka auttaa sekä mielen hallinnassa, että hartiaseudun ongelmissa ja selkävaivoissa. Saliharrastuksesta voi myös olla apua, sillä loukkaantumisia tapahtuu paljon vähemmän kehossa, jossa lihaksisto on hyvässä kunnossa.
Aseta tavoitteita
Ratsastuksen, tai minkä tahansa muunkin opeteltavan asian suhteen, kannattaa asettaa itselleen tavoitteita, jotka voi kirjata ylös, jotta ne pysyisivät selkeänä mielessä. Monelle kehitys jämähtää siihen, että tyytyy liian vähään ja unohtaa sen miksi alun perin on harrastuksen aloittanut. Tavoitteiden suhteen on hyvä olla realistinen, sillä liian kunnianhimoiset tavoitteet vievät helposti motivaation ja taas liian helpot eivät enää tuo onnistumisen iloa. Päiväkirjan pitäminen tavoitteiden onnistumisesta on hyvä keino pysyä kartalla omasta edistymisestään. Jos motivaatio tuntuu katoavan, kannattaa palata omiin tavoitteisiinsa alussa ja miettiä kuinka pitkälle on tullut.
Tee välillä muutakin
Jos ratsastus tuntuu kankealta, eikä tallille lähteminen innosta, voi pieni tauko olla hyvin paikallaan. Minkään tekeminen jatkuvasti ei ole järkevää ja aivot tarvitsevatkin palauttavia hetkiä oppiakseen. Siksi esimerkiksi uuden ratsastustekniikan opettelussa voi olla hyvä tehdä välillä jotain aivan muuta.