Suomessa suosituin hevosurheilulaji on raviurheilu. Siinä käytetään ravihevosia, joihin on kiinnitetty raveihin sopiva kilpakärry, jossa ohjastaja istuu. Hevosella ei siis ratsasteta vaan sitä ohjataan. Ravit ovat saavuttaneet suurta suosiota Suomessa ja muissa Pohjoismaissa, toisin kuin esimerkiksi laukkakilpailut, jotka vastaavasti ovat hyvin suosittuja esimerkiksi USA:ssa ja Englannissa. Vedonlyönti kuuluu olennaisena osana raviurheiluun ja monet nettikasinot, jotka löytyvät osoitteesta ksinopeleja.fi, tarjoavat siihen mahdollisuuden.

Raviurheilu

Raviurheilussa ei käytetä esteitä, koska hevonen ei voi hypätä ohjastajan ollessa vaunuissa. Siinä siis kilpaillaan hevosten nopeudesta ja tietyllä askeltyylillä etenemisestä. Hevonen ei saa kävellä tai laukata kisan aikana. Muutama laukka-askel sallitaan, mutta melko pienikin määrä johtaa hylkäykseen. Laukkaamiseen liittyvät säännöt vaihtelevat hieman maiden välillä.

Ravihevosia on jalostettu runsaasti eri hevosroduista ja erityisesti Pohjoismaissa raveissa käytetään kylmäverisiä hevosrotuja. Näillä on kuitenkin omat kilpailunsa, eivätkä ne kilpaile samoissa sarjoissa lämminveristen kanssa. Kylmäveriset ovat rakenteeltaan jämäkämpiä, ja ne on alun perin kehitetty työhevosiksi, joten ne ovat paljon raskasrakenteisempia kuin lämminveriset hevoset. Kylmäverisiin hevosiin kuuluu esimerkiksi suomenhevonen, joka voidaan kuitenkin luokitella myös yleishevosiin. Kylmäverisiä hevosia pidetään rauhallisen luonteensa vuoksi hyvinä harrastushevosina. Ne soveltuvat erityisesti nuorten ja lasten kanssa työskentelyyn ja terapiahevosiksi.

Vedonlyönti raviurheilussa

Suomessa Veikkauksella on oma Toto-palvelu, jossa voi lyödä vetoa ravihevosista. Toto on nimenomaan hevosurheiluun keskittyvää vedonlyöntiä, jota voidaan pelata netissä, myyntipisteissä tai paikan päällä raviradoilla. Suomessa pelattavia totopelejä on erilaisia. Niistä perinteinen on voittajan veikkaaminen yksittäisessä lähdössä. Näitä voi pelata jokaisessa lähdössä. Sijaa pelatessa, veikataan sitä hevosta, joka sijoittuu kolmen parhaan joukkoon. Molemmissa näissä peleissä, saa voittonsa hevoselle annetun kertoimen mukaan.

Muita pelejä ovat kaksari, troikka ja päivän duo. Näistä kaksarissa pelataan yhden lähdön kahta parasta hevosta, kun lähdössä on vähintään neljä hevosta. Troikka-pelissä veikataan kolmea parasta ja niiden oikeaa järjestystä, kun lähdössä on vähintään viisi osallistujaa. Päivän duossa veikataan kahden ennakkoon ilmoitetun lähdön voittajaa. Lisäksi V75-peleissä veikataan seitsemän ravilähdön voittajaa, jokaiseen lähtöön voi valita haluamansa määrän ehdokkaita, mutta sitä mukaa nousee myös vedon hinta.