Hevosurheilun seuraaminen

Monet ihmiset ympäri maailmaa nauttivat hevosurheilun seuraamisesta. Suomessa raveja järjestetään ympäri vuoden, mutta ratsastuskisoja yleensä vain keväästä syksyyn. Joitakin kilpailuja pääsee seuraamaan aivan tavallisilta kanavilta, mutta suurinta osaa täytyy lähteä hakemaan maksullisista palveluista. Esittelemme tässä kirjoituksessa suosituimpia hevosurheilun lajeja ja vinkkaamme mistä niitä voi seurata.

Hevoskilpailut Suomessa

Suomessa suosituimpia hevosurheilulajeja ovat raviurheilu, esteratsastus, kouluratsastus ja kenttäratsastus. Laukkakilpailut ja poolo ovat suosittuja myös ulkomailla ja näissä tapahtumissa on yleensä paljon yleisöä. Täällä Suomessa tavalliset televisiokanavat näyttävät yleensä vain raveja ja suuria hevosurheilutapahtumia, kuten vuosittain järjestettävää Helsinki International Horse Showta sekä tietenkin olympialaisten eri hevosurheilulajeja.

Hevosurheiluun kuuluu vedonlyönti siinä missä muihinkin lajeihin. Jalkapallofani voi arvuutella tuloksia Englannin Valioliigan peleissä ja hevosiin perehtynyt voi yrittää ennustaa laukkakisojen voittajia. Kotimaamme hevoskilpailuissa vetoa pääsee lyömään raviurheilun parissa. Veikkauksen alainen Toto tarjoaa vedonlyöntiä ravilähtöjen voittajista ja monia näistä lähdöistä pääsee maksukanava TotoTV:n kautta seuraamaan livenä.

Raviurheilu

Suomi on todellinen raviurheilun maa. Ravikilpailuissa käytetään lämminverihevosten lisäksi kotimaisia suomenhevosia, mutta nämä kilpailevat eri lähdöissä. Idea on varsin yksinkertainen: hevoset vetävät perässään kärryä ohjastajineen ja ensimmäinen maalissa voittaa. Kisassa edetään askellajissa nimeltä ravi ja liian monesta tai väärään kohtaan sattuneesta laukka-askeleesta tulee hevoselle ja ohjastajalle hylky. Raviurheilussa liikkuu isoja palkintorahoja ja siitä lyödään vetoa innokkaasti.

Esteratsastus

Esteratsastuksen nimi kertoo jo, että tässä lajissa hypätään esteiden yli. Rata on rakennettu joko maneesiin eli sisähalliin tai aidatulle ulkokentälle. Esteet tulee hypätä tietyssä järjestyksessä, mahdollisimman pienin virhepistein. Virhepisteitä voi tulla esimerkiksi puomien pudottamisesta, esteeltä kieltäytymisestä ja aikarajan ylittämisestä.

Kouluratsastus

Kouluratsastus on tärkeä osa jokaisen ratsastajan ja hevosen harjoittelua, mutta lajissa voidaan myös kilpailla. Se on eräänlaista jumppaa, hevosten baletiksikin sitä on kutsuttu. Kouluratsastuskilpailussa ratsukon on suoritettava sarja liikkeitä tietyssä järjestyksessä. Hevoselta näiden liikkeiden toteuttaminen vaatii tasapainoa, voimaa ja notkeutta. Sen tulee reagoida ratsastajan apuihin eli tämän kehollaan ja kädessään olevilla ohjilla antamiin hienovaraisiin ohjeisiin. Ratsastajalta vaaditaan yhtälailla hyvää kehonhallintaa ja taitoa pyytää hevoselta oikeita asioita oikea-aikaisesti.

Kenttäratsastus

Kenttäratsastusta kutsutaan monesti ratsastuksen kuninkuuslajiksi. Siinä yhdistyy kolme eri lajia: kouluratsastus, maastoesteratsastus ja esteratsastus. Kilpailut ovat kolmipäiväisiä ja kunakin päivänä järjestetään yhden edellä mainitun lajin koe. Maastoesteratsastusta sisältävä koe on nimeltään kestävyyskoe ja se on kaikista kolmesta kokeesta raskain. Siinä ratsukko etenee maastoon rakennetulla radalla, jossa on monenlaisia erilaisia esteitä. Tarkoitus on olla mahdollisimman nopea.

Mistä voin seurata hevosurheilua?

Paikan päällä pääsee parhaiten kiinni hevoskilpailujen jännitykseen, joten jos lähelläsi on vaikkapa ravirata, kannattaa ehdottomasti käydä kurkkaamassa lähtöä livenä. Ymmärrettävästi kaikkia kisoja ei tietenkään voi mennä henkilökohtaisesti katsomaan, jolloin kannattaakin kääntyä erilaisten maksukanavia tarjoavien tahojen puoleen. Kanavavalikoimissa on eroavaisuuksia, joten ennen tilausta on syytä tarkistaa sinua kiinnostavien ohjelmien saatavuus.

Hevosurheilu on muista urheilulajeista suuresti poikkeava, sillä siinä tehdään yhteistyötä kokonaan toista lajia edustavan, suuren ja vahvan elävän olennon kanssa. Mieti sitä seuraavan kerran, kun seuraat hevoskilpailuja.

Related Posts

About The Author