Hevosten kanssa harrastaessa hyvät, mukavat vaatteet ja sopivat, turvalliset varusteet sekä hevoselle, että itselle ovat avainasemassa. Vaatteita käydään läpi toisessa artikkelissa, kun taas tässä keskitytään enemmän tarvittaviin varusteisiin, jotka kuuluvat jokaisen ratsastajan vakiokalustoon.

Turvallisuus ennen kaikkea

Ratsastuksessa toimitaan hevosen kanssa, joka on iso ja arvaamaton eläin. Täysin riskitöntä ratsastus ei ole koskaan, mutta onnettomuuksia ja loukkaantumisia voi vähentää huomattavasti oikeanlaisella toiminnalla ja asianmukaisella varustuksella. Erityisesti maastossa hevonen voi säikähtää ihmisestä mitättömältäkin tuntuvaa asiaa ja pahimmassa tapauksessa vauhkoontua, jonka seuraukset ovat ratsastajalle ikävät. Kannattaa siis varmistaa aina, että ratsastaa hevosella, jonka käytöksen osaa ennakoida hyvin ja varustautua oikealla tavalla.

Kypärä

Ratsastuskypärä on useimmilla talleilla pakollinen varuste ja hyvä niin, sillä sen on useissa tutkimuksessa todettu estävän loukkaantumisia. Se on ehkäpä ratsastajan tärkein varuste ja siksi sen olisi hyvä olla sopivan kokoinen ja miellyttävä päässä, eli hyvin ilmastoitu ja pehmustettu. Kun päättää hankkia itselleen kypärän, ei sen hinnassa tai laadussa kannata pihistellä. Jos tietää oman mallinsa tai suosikkinsa, voi sen tilata netistä, mutta muussa tapauksessa kannattaa kypärää käydä sovittamassa liikkeessä, jotta löytää itselleen mieleisen mallin.

Turvaliivit ja selkäsuojat

Aktiiviselle ratsastajalle ja erityisesti esteratsastajalle turvaliivi on pakollinen varuste. Sen tarkoituksena on suojata pudotukselta ja estää loukkaantumista. Turvaliivi toimii joko suojapanssarina tai turvatyynyn tavoin eli törmäyksen sattuessa turvaliivin sisällä oleva kaasupanos saa aikaan äkillisen reaktion, jonka seurauksena liivi turpoaa ja pehmentää törmäystä tai iskua. Selkäsuojat toimivat suojaamassa selkärankaa kovilta iskuilta esimerkiksi hevosen selästä tippuessa.

Hevoselle tarvittavat välineet

Myös hevoselle tarvitaan oikeat varusteet, eivätkä kaikki välineet välttämättä sovi kaikille hevosille. Jos ratsastaa usein samalla hevosella, kannattaa hankkia nimenomaan sille sopivat varusteet, sillä hevonenkin on yhteistyökykyisempi, kun sillä on hyvä olla. Pakollisia tarvikkeita ratsastukseen ovat satula ja suitset, sekä jalustimet ja monesti kuolaimet.

Jalustimista kannattaa ainakin alkuun suosia turvajalustimia, jotka estävät ratsastajan jalkaa tarttumasta kiinni, jos hevosen selästä putoaa, eikä ratsastaja jää raahautumaan hevosen perässä. Monet jalustimet onkin nykyään suunniteltu niin, että ne estävät tämän jumiutumisen. Muut varusteet kannattaa valita niin, että ne sopivat sekä ratsastajalle, että hevoselle.