Ratsastuksessa tarvitaan varusteita sekä hevoselle, että ratsastajalle. Kyseessä on melko aikaa vievä harrastus, joka toisaalta antaa myös paljon takaisin. Varusteisiin kannattaa kuitenkin panostaa, sillä ne päällä tullaan viettämään runsaasti aikaa ja tämän vuoksi on mukavampaa jos aikaa ei kulu huonojen varusteiden kanssa tuskailuun, vaan tallilla saa keskittyä olennaiseen.

Vaatteet tekevät ratsastajan

Aivan kirjaimellisesti tämä väite ei pidä paikkaansa, sillä ratsastaa voi periaatteessa missä vaatteissa tahansa. Kuitenkin vaativa harrastus on mukavampaa, jos päällä on asiaan kuuluvat vaatteet ja moni talli vaatiikin harrastajilta sopivaa pukeutumista myös yleisen turvallsuuden vuoksi.

Saappaat ja jalkineet

Kenkien oikea istuvuus ja niiden antama tuki on yksi tärkeimmistä ratsastuksessa tarvittavista ominaisuuksista. Hyvä kenkä lämmittää talvella ja tukee nilkkaa satulaan noustessa. Siinä on myös sellainen pohja, että jalka pysyy jalustimessa. Yleensä aktiiviset ratsastajat ostavat omat saappaat sekä kesälle, että talvelle. Erityisesti talvella ulkona varpaat jäätyvät helposti ja siksi kesäsaappaaseen täytyy pistää vähintään villasukka, jotta ne lämmittäisivät tarpeeksi. Tällöin taas on vaarana saappaan venyminen ja se, ettei se tue tarpeeksi kesällä.

Saappaiden lisäksi on saatavilla nilkkamallisia johdpur-kenkiä ja muita ratsastusjalkineita. Jodhpureissa on yleensä hieman saappaita ohuempi pohja ja monet suosivatkin näitä erityisesti kuumalla säällä. Yleensä myös lähes kaikissa ratsastuskengissä on jonkinlainen sisäänrakennettu turvakehikko tai suojarakenne estämässä onnettomuuksia, jos hevonen tallaa jalalle tai jotain raskasta tippuu sen päälle

Housut

Oikeanlaiset ratsastushousut ovat jokaiselle aktiiviselle hevosharrastajalle aivan välttämättömät. Ne ovat kypärän ja satulan ohella todennäköisesti tärkein hankinta ja hyviin istuviin housuihin satsaamista ei voi liiaksi korostaa, sillä ne mahdollistavat hyvän asennon ja satulassa istumisen ja ehkäisevät sitä kautta ihon hankaumia ja erilaisia lihasten jännitystiloja ja kramppeja. Lisäksi hyvät housut pitävät lämpimänä talvella ja sopivan viileänä kesällä.

Ratsastushousuissa on nykyisin runsaasti valinnanvaraa sekä värin, että materiaalin suhteen. Housuissa on yleensä käytetty materiaalia, joka on sekä veden-, että tuulenpitävä. Lisäksi niissä on kiinnitetty huomio siihen, että saumat eivät hankaa ja niihin on asennettu niin sanottuja grippipaikkoja, jotka auttavat pysymään paremmin satulassa.